Gran eller lärk?

Gran är viktig råvara vid tillverkning av byggmaterial och pappersmassa. Dessutom används granen vid tillverkning av olika musikinstrument. Granen är stark, spänstig med vacker ådring och kan underhållas med olika medel som är miljövänliga.

Kuusk

Fördelarna med gran:

 • den är enkel att bearbeta och sköta;
 • den har goda värmeegenskaper och läckagerisken är minimal;
 • den är stark och tät.

Om du väljer gran som tillverkningsmaterial, ska du vara uppmärksam på att granen behöver återbehandling då och då (impregnering med tjärolja).

Den sibiriska lärken Den sibiriska lärken är tätare och betydligt hårdare än de barrträdsarter som växer här. Lärken har ett brett färgspektrum och en fin ådring. Lärken innehåller rikligt med kåda och barkämnen som skyddar veden mot röta och gör den mer beständig. Välj lärken om du vill att den produkt du har valt ska hålla sig länge och ha ett gott utseende. I de nordiska förhållandena håller sig lärken utmärkt och är enkel att sköta

Siberi lehis

Lärkens mekaniska egenskaper är mycket goda och överstiger samma egenskaper hos furu och andra lärkträdsarterna. Splintveden är förhållandevis smal, vitaktig, med svagt brunaktig ton. Kärnveden är rödbrun. Andelen av höstved i årsringarna  utgör 30-50 %. Stark ved håller sig bra i fuktig miljö; hos trädstammar som har varit täckta av mossa i över 200 år, har kärnveden varit helt oskadad. Den rötbeständiga veden används ofta i vatten-och brobyggandet.  Av lärkkåda framställs terpentin av hög kvalitet och av barken framställs tannin och olika färgämnen(Källa: Wikipedia).

 

Behöver du mer information innan du beställer?

Ring oss och fråga mer information.
Telefon: +3725016160 (Vi pratar svenska)
info@tunman.se

Essay writer org
Get paid to write essays online
Buy university essays online uk
Write essay cheap
 • Get paid to write college essays
 • Students buying essays online
  Buy cheap college essays
  Where to buy essay online
  Order essay online uk

  Custom essay services
  Buying a essay

  стоимость поисковой оптимизаци и сайтафитнес клуб верхние поляdubai escorts tonight